seo
Noutăți

Asociația obștească. Asociația Republicană a Tinerilor Pacifiști "Pentru pace în Moldova"

Noutăți
Evaluare utilizator: / 6
Cel mai slabCel mai bun 
PDF Imprimare Email

Atenție! Necunoașterea legii nu Vă eliberează de răspundere.

Trebuie să cunoști că în Republica Moldova, pe lîngă serviciul militar  în termen,  care este obligatoriu, există serviciul civil (de alternativă), care nu presupune îndeplinirea serviciului militar sub arme.

 

 

În conformitate cu legile Nr. 156 din 06-07-2007 cu privire la organizarea serviciului civil (de alternativă) și Nr. 1245 din  18.07.2002 cu privire la pregătirea cetăţenilor pentru apărarea Patriei:

FEBRUARIE, MARTIE – încorporarea în serviciul civil (de alternativă)

APRILIE, MAI, IUNIE, IULIE – încorporarea în serviciul militar

AUGUST, SEPTEMBRIE – încorporarea în serviciul civil (de alternativă)

OCTOMBRIE, NOIEMBRIE, DECEMBRIE, IANUARIE - încorporarea în serviciul militar

 

 

 

 

 

 


 

 

23.11.2018

Autorităţile au lansat o platformă online care va ajuta tinerii şomeri să-şi găseascp un job

Patru din 10 șomeri înregistraţi la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt tineri cu vârstele cuprinse între 15 şi 29 ani. Pentru a-i ajuta să-şi găsească mai uşor un job, autorităţile au lansat o platformă online care va ghida tinerii în alegerea unei cariere.

Pe lângă date privind numărul locurilor de muncă vacante, aplicaţia te învaţă cum să întocmeşti un CV şi te pregăteşte pentru un interviu de angajare. Softul poate fi instalat pe orice tip de telefon cu sistem de operare Android.

"Scopul este oferirea unui instrument eficient de ghidare în carieră, are un conţinut dezvoltat informaţional şi instrumente practice la şase compartimente şi chestionare a intereselor, chestionare a valorilor legate de muncă, modele diferite de CV şi formulare de aplicare", a menţionat Raisa Dogaru, directorul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

La evenimentul de lansare au participat mai mulţi tineri. Unii dintre ei sunt în căutarea unui loc de muncă bine plătit:

"M-a bucurat faptul că aplicația offline îți răspunde la întrebări, doar online tu trebuie ca să-ți descarci acele exemple pe care ti le oferă aplicația".

"O aplicație bună pentru tineri, care vine în ajutorul tinerilor pentru a-şi găsi un loc de muncă și eventual ca să știe unde poate merge pentru a face studiile la o universitate".

"Este o informație foarte utilă cu privire la comportamentul tinerilor în cadrul unui interviu, la ce întrebări să atragă atenția".

Întrucât 90 % dintre moldoveni au acces la internet, autorii aplicaţiei speră că locurile de muncă vacante vor fi acoperite mai repede.

"Din păcate statisticile pe care le avem arată că rata tinerilor de vârsta 15, 29 de ani, în ultima perioadă oscilează dintre 28 la sută şi 33 la sută şi acest aspect este unul alarmant pentru noi ca şi minister şi inclusiv pentru Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă", a subliniat Anastasia Oceretnîi, secretar de stat în domeniul muncii și demografiei.

"Organizaţia Internaţională a Muncii s-a angajat de mult timp să creeze oportunităţi mai bune pentru tineri din diverse acţiuni agresate ocupării şi dinamizării tranziţiei de la şcoală la primul loc de muncă", a declarat Violeta Vrabie, coordonatorul Programe OIM.

Aplicaţia a fost elaborată de Ministerul Muncii şi a costat în jur de 18 mii de dolari.


Sursa: https://www.publika.md/autoritatile-au-lansat-o-platforma-online-care-va-ajuta-tinerii-someri-sa-si-gaseascp-un-job_3026195.html

 


 

 

 

21.11.2018

Locurile de muncă nu sunt atractive pentru tineri, studiu

O cercetare realizată de Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova arată că locurile de muncă nu sunt atractive pentru tineri, aceștia fiind descurajați de salariile mici, motiv pentru care mulți dintre ei aleg să emigreze.

Într-o conferință de presă la IPN, experta Centrului de Instruire și Consultanță Organizațională (CICO), Mariana Iaţco, a afirmat că politicile statului privind orientarea şi susținerea tinerilor pe piața muncii sunt puțin cunoscute în rândul tinerilor, acestea având un impact nesemnificativ. O mare parte dintre tineri au o pregătire profesională necorespunzătoare cerințelor pieței muncii.

Studiul arată că 75% dintre studenți cunosc într-o măsură slabă despre politicile din acest domeniu, iar 25% – într-o măsură medie şi niciun student dintre cei care au participat la sondaj nu cunosc într-o măsură avansată despre strategia de ocupare a forței de muncă.

Strategia are drept obiectiv creșterea nivelului de ocupare, la general, a populației și, în special, a tinerilor, având ca punct de plecare principalele provocări: accesul limitat pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile, deficitul de locuri de muncă productivă şi deficitul de forţă de muncă calificată în mediul rural, ponderea mare a populației inactive şi a migraţiei de muncă.

Sondajul realizat în rândul studenților arată că 80% dintre respondenți sunt de părere că politicile în domeniul ocupării forței de muncă nu neapărat trebuie regândire, ci mai degrabă trebuie pus accentul pe calitatea implementării lor şi asigurarea unui dialog mai bun între factorii de decizie şi beneficiarii acestor politici.

Mariana Iațco a afirmat că este nevoie ca politicile educaționale ale statului să fie conectate cu cele legate de piața muncii. De asemenea, este necesar să se aplice pe piața muncii forme flexibile de ocupare, în special pentru femeile tinere. Totodată sunt necesare măsuri de stimulare a angajării tinerilor în câmpul muncii.

Ion Stângaci șef adjunct al Direcției implementarea politicilor de ocupare a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, a menționat că statul întreprinde măsuri privind angajarea tinerilor în câmpul muncii. Una dintre măsuri este subvenționarea locului de muncă, în special pentru tinerii cu dizabilități. Vor fi finanțate inițiativele de creare a locurilor de muncă în mediul rural, adaptarea locului de muncă, oferirea burselor pe perioada stagiilor de practică, precum şi alte măsuri.

Sursa: https://moldovenii.md/md/news/view/section/542/id/40999/from/noi

 

 


 

 

10 octombrie 2018

Militarii cu studii gimnaziale nu vor mai fi eliberați din serviciul militar


Militarii cu studii gimnaziale nu vor mai fi eliberați din serviciul militar, la expirarea contractului. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de modificare a unor acte legislative și-l va propune plenului Parlamentului pentru votare în prima lectură.  Potrivit noilor reglementări, structurile militare nu vor mai putea să elibereze din serviciu persoanele care dețin doar studii gimnaziale, după expirarea termenului de acțiune al primului contract de îndeplinire a serviciului militar. În prezent, conform prevederilor legislației în vigoare, la încadrarea în serviciul militar a persoanelor din efectivul de soldați cu studii gimnaziale, contractul se încheie pe un termen de 3 ani, cu condiția ca, în această perioadă, persoana să obțină studii de nivel liceal sau profesional tehnic. În caz contrar, la expirarea contractului, militarii urmează a fi eliberați din serviciul militar, acordîndu-li-se și trei solde lunare. Peste 100 de tineri au depus jurămîntul militar Totodată, proiectul prevede noi grade militare pentru soldați și sergenți, care vor fi corelate cu funcțiile militare pe care le vor ocupa, studiile și pregătirea profesională, vechimea în funcția și gradul militar deținute anterior. Potrivit autorilor, proiectul delimitează în mod clar rolul soldatului și sergentului în cadrul unităților militare. Totodată, noile prevederi vor asigura interoperabilitatea între efectivul de militari din categoria soldați și sergenți cu efectivul militar similar din alte țări, în special pentru misiunile multinaționale de menținere a păcii. Proiectul constituie un element al primei etape în cadrul procesului de profesionalizare a Forțelor Armate.   Proiectul urmează a fi examinat și votat de plenul Parlamentului.

 

Sursa: https://noi.md/md/societate/militarii-cu-studii-gimnaziale-nu-vor-mai-fi-eliberati-din-serviciul-militar

 

 

 

 

 

9 octombrie 2018


Peste 12 mii de locuri de muncă vacante în Moldova.  Meseriile cele mai solicitate


Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sînt disponibile 2320 locuri de muncă vacante, constituind cca 18% din numărul total de locuri vacante. Cele mai multe sînt disponibile în sectorul sănătății și învățămîntului. Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă 10387 locuri de muncă, ce constituie 82% din numărul total de locuri de muncă vacante. Dintre care aproximativ trei mii sînt disponibile în industria textilă și confecții. Mai mulți șomeri decît locuri de muncă vacante - raport ANOFM Iar muncitorii necalificaţi le sînt puse la dispoziție următoarele locuri de muncă: muncitor auxiliar (914), muncitor necalificat în agricultură, silvicultură și grădinărit (616), hamal, ajutor de educator ș.a. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă sau pot accesa Portalul pieţei muncii: angajat.md, unde sînt postate locurile vacante oferite în fiecare raion, pe profesii.

 


Sursa: https://noi.md/md/societate/peste-12-mii-de-locuri-de-munca-vacante-in-moldova-meseriile-cele-mai-solicitate

 

 

 

 

 

 

 

26 septembrie 2018


Moldovenii cu pașaport românesc, inclusiv fără domiciliu în România - chemați la arme


Chiar dacă, oficial, Republica Moldova este un stat neutru și nu și-a exprimat intenția de a adera la NATO, se pare că NATO va pătrunde pe neobservate în țara noastră, iar moldovenii care dețin pașapoarte românești ar putea fi chemați la arme în cazul implicării României într-un război. Moldovenii cu cetățenia română vor fi obligați să se înroleze în armata română în caz de război, chiar dacă nu locuiesc în România. Acest lucru reiese dintr-un proiect de lege propus recent de Ministerul Apărării Naționale al României. E vorba de un proiect de modificare și completare a Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare. Potrivit inițiativei, spre exemplu, articolului 8 al Legii urmează să stipuleze expres că "cetăţenii care au dobîndit sau au redobîndit cetăţenia română, îndeplinesc serviciul militar în condiţiile prezentei legi". În același timp, în noile modificări vor fi vizați nu doar cetățenii români cu domiciliul în România sau care sînt plecați temporar în străinătate, dar și cei cu domiciliu în străinătate (cum ar fi cei din Republica Moldova și Ucraina). Actuala redacție prevede în articolul 8 că "cetățenii cu domiciliul stabil în România, care au dobîndit sau au redobîndit cetățenia română, îndeplinesc serviciul militar după o perioadă de cel puțin 6 luni de la stabilirea sau restabilirea în țară". În noul proiect, autorii propun eliminarea sintagmei "domiciliul stabil" și a prevederii care presupunea scutirea de îndeplinirea îndatoririlor militare pe un termen de șase luni a celor care au dobîndit și redobîndit cetățenia. Mobilizării ar urma să fie supuși inclusiv și cetățenii români cu domiciliul în străinătate. În acest fel, potrivit autorilor proiectului, noua redacție intenționează să reglementeze "modul de îndeplinire a obligaţiei constituţionale de apărare a ţării de către toţi cetăţenii români, indiferent de modul de dobîndire a cetăţeniei, avîndu-se în vedere prevederile art. 55 alin. (1) din Constituţia României" — "Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România". Cu alte cuvinte, cetățenii incorporabili și rezerviștii care nu au domiciliu în țară, adică locuiesc în Republica Moldova sau Ucraina, vor fi obligați "în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărîrii Parlamentului privind declararea stării de mobilizare sau a stării de război, precum şi a decretului Preşedintelui României privind declararea stării de mobilizare sau instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă să contacteze centrul militar în evidenţa cărora se află cu privire la modalitatea de îndeplinire a serviciului militar", potrivit aliniatului 4, al articolului 81. Aici, desigur, apare întrebarea firească: Cum vor fi puși la evidență militară moldovenii sau ucrainenii cu cetățenia română? De fapt, nici nu va fi nevoie de o prezentare la centrele militare. Statul român a rezolvat această problemă. Proiectul propus de MApN abrogă aliniatul 3 al articolului 40, prin care cetățenii erau obligați să se prezinte la centrul de evidență militară în cazul schimbării domiciliului. În schimb, conform articolului 84 al legii în vigoare, Ministerul Apărării urmează să primească informațiile cu privire la cetățenii incorporabili de la Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor. Cu alte cuvinte, orice cetățean român va fi pus la evidența armatei fără a se prezenta la centrele militare. O altă chestiune îngrijorătoare în cazul unui ipotetic război este faptul că moldovenii cu pașaport românesc vor fi tratați din start drept cetățeni de mîna a doua, fără a le fi luată în considerație nici măcar experiența militară. Totuși, spre deosebire de armata română, moldovenii au o anumită experiență în conflicte militare (Afganistan, conflictul de pe Nistru). Potrivit articolul 8, aliniatele 4 și 5, toți cei care au făcut armata în alte state vor fi încadrați în armata română în grad de soldat, indiferent de gradul militar dobîndit, chiar dacă ar deține un grad de colonel în armata Moldovei sau Ucrainei, spre exemplu. O excepție reprezintă, românii care au îndeplinit serviciul militar în statele NATO și UE, care "vor fi luați la evidenţa centrelor militare cu gradul militar dobîndit". Nu e clar, deocamdată, care va fi reacția oficialităților de la Chișinău și Kiev față de o astfel de inițiativă. Cert este că modificările propuse ar putea crea noi tensiuni în regiune, în special în Ucraina, care este extrem de îngrijorată de creșterea deținătorilor pașapoartelor românești și ungare în regiunile din Vestul țării. Recent, ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, declarase că în regiunea Transcarpatia și în cele locuite de comunitățile românești și bulgare ar exista "riscuri de separatism". Pe 31 ianuarie 2017, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis că "interdicția de a deține cetățenia altui stat decît a Republicii Moldova pentru militarii prin contract și studenții instituțiilor superioare de învățămînt militar este neconstituțională". În opinia Curții, "jurămîntul militar, dat față de Republica Moldova, reprezintă asumarea responsabilității pentru respectarea legilor și regulamentelor militare, iar încălcarea îndatoririi constituționale și legale atrage după sine răspunderea juridică". Pare a fi o coincidență, dar în acest an în Republica Moldova a fost propusă inițiativa de abolire treptată a serviciului militar obligatoriu pînă în anul 2021, prin trecerea la o „armată profesioniste" în bază de contract. Mai multe voci critice au susținut că această reformă va fi una costisitoare și ar putea duce, practic, la desființarea armatei naționale. În cele din urmă, în cazul în care acest proiect va fi aprobat, Republica Moldova va deveni, de facto, parte componentă a NATO, din momentul în care cetățenii moldovenii cu pașapoarte românești (numărul cărora crește în continuu) vor putea fi supuși mobilizării în cazul unui conflict militar major, cum ar fi unul provocat de activarea articolului 5 al tratatului nord-atlantic.

Sursa: https://noi.md/md/societate/moldovenii-cu-pasaport-romanesc-inclusiv-fara-domiciliu-in-romania-chemati-la-arme


 

 

11.09.2018

Soldatul a fost bătut cu atâta ferocitatea chiar în unitatea militară încât a fost imediat supus unei intervenții chirurgicale.

Un soldat în termen a fost bătut de camarazii săi mai mari ca vârstă chiar în unitatea militară. Victima a fost imediat operată dat fiind că i-au fost afectate organele interne și avea un șir de traumatisme.

Despre acest caz revoltător și criminal a scris pe Facebook sora soldatului bătut. Ea a precizat că nu este prima dată cât fratele ei este bătut cu bestialitate.

La această postare pe internet a reacționat ofițerul de presă al Ministerului Apărării, Ala Diaconu. Ea spus că a fost creată o comisie internă care va elucida acest caz.

Sursa: https://sputnik.md/society/20180911/21799136/soldat-armata-nationala-batut-brutalitate-camarazi.html


17 mai 2018

Tinerii din Moldova aleg servciul civil în loc de cel militar

 

Vor muncă, dar nu război. Peste 500 de moldoveni au fost încoporaţi anul trecut în servciul civil.

Tot un fel de armată, doar că fără arme şi aplicaţii militare. În loc de cazarme, tinerii sînt distribuiţi în diferite instituţii de stat, unde lucrează alături de ceilalţi angajaţi. Diferenţa este că nu primesc un salariu întreg, 25 la sută din bani fiind direcţionaţi în bugetul statului. Cei mai mulţi refuză armata din convingeri religioase sau pacifiste.

Anume convingeri pacifiste devin cel mai des motivul pentru tineri de a alege serviciul civil.

Mai mult de jumătate dintre cetăţenii care au ales serviciul civil au făcut-o din convingeri pacifiste. Înca o treime au indicat valori etice. 16 la sută sînt membrii organizaţiilor religioase statutul cărora nu le permite îndeplinirea serviciului militar în termen.

Încorporarea în serviciul civil se face de către o comisie specială.

În cadrul audierilor la comisia securitate a Parlamentului, unii deputaţi s-au arătat convinşi că tinerii trebuie să fie informaţi mai bine despre oportunitatea de a face serviciul civil.


Sursa: https://noi.md/md/societate/tinerii-din-moldova-aleg-servciul-civil-in-loc-de-cel-militar


 

 

16.05.2018

Raportul de activitate al Centrului Serviciului Civil, audiat la Comisia securitate națională, apărare și ordine publică

Raportul Centrului Serviciului Civil privind activitatea desfășurată în anul 2017 a fost audiat, în ședința de astăzi, a Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

Artur Vîsotin, șeful instituției a menționat că serviciul civil este un serviciu de stat, social util şi benevol, reprezentând o alternativă pentru cetăţenii Republicii Moldova care, din convingeri religioase, pacifiste, etice, morale, umanitare şi alte motive, nu pot îndeplini serviciul militar în termen. Potrivit oficialului, acesta constă în îndeplinirea de către cetăţeni a datoriei civice faţă de patrie prin muncă.

Începând cu anul 1991 şi până în prezent serviciul civil (de alternativă) a fost executat de 54 708 cetăţeni. Legea cu privire la serviciul civil (de alternativă) prevede că executanţii au dreptul la remunerare în proporţie de 75% din venitul net pentru munca prestată, iar 25% din salariul executantului serviciului civil se virează lunar în bugetul de stat.

Serviciul civil se îndeplineşte în instituţii publice sau societăţi comerciale, care desfăşoară activităţi pe teritoriul național, în domenii de asistenţă socială şi medicală, construcţii industriale, edilitare, de drumuri şi căi ferate, de protecţie a mediului înconjurător, în asociaţii agricole, în întreprinderi de prelucrare a producţiei agricole, în gospodăria comunală, în formaţiunile speciale ale serviciului civil (de căutare salvare, de pompieri, de construcţie etc.). Durata serviciului civil este de 12 luni, iar pentru persoanele cu studii superioare - 6 luni.

”În perioada anului 2017, Centrul Serviciului Civil a încheiat 536 de contracte cu angajatorii privind îndeplinirea de către executanţi a serviciului civil. Totodată, numărul cetăţenilor care solicită înlocuirea serviciului militar în termen prin serviciul civil este în descreştere”, a precizat Artur Vîsotin.

Autoritatea centrală a serviciului civil este Centrul Serviciului Civil, care se subordonează Guvernului. În realizarea activităţilor sale Centrul Serviciului Civil dispune de un efectiv de personal de 9 unităţi.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Sursa: http://www.parlament.md/Actualitate/Comunicatedepresa/tabid/90/ContentId/4139/language/ro-RO/Default.aspx

 

 

 

 

 


09.05.2018

Un militar în termen din trupele de carabinieri a părăsit ilegal unitatea, însă a fost reținut de către un coleg de al său și impus să revină. Conducerea unității militare urmează să decidă cum va fi pedepsit tânărul sau dacă va fi dat pe mâna procurorilor.

Un militar în termen din trupele de carabinieri a părăsit ilegal unitatea, însă a fost reținut de către un coleg de al său și impus să revină. Conducerea unității militare urmează să decidă cum va fi pedepsit tânărul sau dacă va fi dat pe mâna procurorilor.

Tânărul, care este originar din raionul Ocnița, a spus că a părăsit unitatea pentru că nu mai putea să suporte relațiile cu colegii, dar și batjocurile din partea unor ofițeri. Chiar dacă nu a vrut să facă armată, carabinierul a declarat că a fost înrolat cu 6 luni în urmă. Părinții ar fi dat mită ca fiul lor să facă armata într-o unitate din Bălți, mai aproape de casă. Deși ar fi luat banii, funcționarii nu s-au ținut de cuvânt.

Carabinierul, care l-a reținut pe fugar, susține că acesta se afla în arest disciplinar pentru încălcarea Regulamentului unității.

Potrivit articolului 371 din Codul Penal, dezertarea se pedepsește cu amendă de la 42500 până la 47500 de lei sau cu închisoare de până la 5 ani.

 

 

Sursa: https://crimemoldova.com/news/social/un-carabinier-a-ncercat-s-p-r-seasc-unitatea-dar-a-fost-re-inut-de-un-coleg/

 

Patria servim prin munca!


DATELE STATISTICE:

Începînd cu anul 1991 în serviciul civil (de alternativă) au fost încorporaţi 55226 cetăţeni.

La momentul scrierii:

În evidenţa serviciului civil sunt – 54828 cetăţeni.

Rezerva serviciului civil este formată din – 54294 cetăţeni.

Îndeplinesc serviciul - 534 cetăţeni.

Majoritatea cetăţenilor încorporaţi în serviciul civil aproximativ 52% sunt cu convingeri pacifiste, 16% din cetăţenii sunt membrii organizaţiilor religioase statutul cărora nu le permite îndeplinirea serviciului militar în termen, restul 32% sunt cu convingeri morale, etice, umanitare.

În Republica Moldova sunt înregistrate şi oficial recunoscute 4 organizaţii pacifiste şi 5 organizaţii şi asociaţii religioase membrii cărora îndeplinesc serviciul civil.

Pe parcursul anului 2017 în serviciul civil au fost încorporaţi 522 cetăţeni.

Din motive pacifiste – 274 cetăţeni.

Din motive religioase – 78 cetăţeni.

Din motive etice, morale, umanitare – 170 cetăţeni.

 


Sursa: http://www.csc.md/index.php


 

20.02.2018

 

Ordinea în Bălți și drepturile cetățenilor nu sunt compatibile?

 

Sursa: https://www.youtube.com/watch?time_continue=55&v=l7Zrw5pDxYU

 

 



 

26 decembrie 2017


Aproximativ 9000 de locuri vacante pe Piața Muncii din Moldova


Conform bazei de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă pînă marți, 22 decembrie 2017 erau în evidenţă 8896 locuri de muncă vacante. Cele mai multe dintre ele sînt în Chișinău și Bălți, iar cele mai puține în Drochia - 23, și Dubăsari - 18.

Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sînt disponibile 1911 locuri de muncă vacante, constituind cca 21% din numărul total de locuri vacante. Cele mai multe sînt disponibile în sectorul sănătății și învățămîntului.

Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă 6985 locuri de muncă, ce constituie 79% din numărul total de locuri de muncă vacante. Dintre care peste 2000 mii sînt disponibile în industria textilă și confecții.

Iar muncitorii necalificaţi le sînt puse la dispoziție următoarele locuri de muncă: muncitor auxiliar (697), îngrijitor încăperi de producție și serviciu (156), hamal, ajutor de educator ș.a.

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă sau pot accesa Portalul pieţei muncii: angajat.md, unde sînt postate locurile vacante oferite în fiecare raion, pe profesii.


Sursa: http://www.noi.md/md/news_id/262065


 


 

14.12.2017


Președintele Parlamentului a adresat un mesaj video cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului

Promovarea și respectarea  drepturilor universale ale omului constituie o prioritate a activității Parlamentului Republicii Moldova.  De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, marcată anual la 10 decembrie și cu prilejul celor 70 de ani de la semnarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, Președintele Parlamentului Andrian Candu a adresat un mesaj video, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

”Mă bucur că lucrurile se schimbă și oamenii încep să se respecte. De la conștientizarea importanței propriei voci începe istoria drepturilor omului”, spune Andrian Candu.

Potrivit speakerului, Declarația Universală a Drepturilor Omului, acest document care a intrat în Cartea recordurilor Guinness, drept unul dintre textele traduse în cele mai multe limbi este suflul civilizației noastre.

”Noi avem aceleași drepturi, indiferent de etnie, religie, sex sau statut social. Avem drepturi în virtutea faptului că suntem oameni. Este important să rămânem oameni în raport unul cu altul, indiferent de opțiuni politice sau limba vorbită. Să ne apărăm drepturile și să le respectăm pe ale celor din jur”, este apelul Președintelui Parlamentului.

Pe parcursul anului curent, Parlamentul Republicii Moldova a organizat și desfășurat mai multe evenimente dedicate respectării drepturilor copiilor, femeilor, persoanelor cu dizabilități, tinerilor etc. Totodată, Comisia parlamentară drepturile omului și relații interetnice a recomandat Guvernului să fie elaborat și aprobat planul național de respectare a drepturilor omului. În prezent, documentul se află deja în procedură legislativă și prevede punerea în aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabilă din agenda Moldova 2030.


Sursa: https://www.moldpres.md/news/2017/12/11/17009635

 



 

14.12.2017

Legislația privind protecția drepturilor tinerilor pe internet

Internetul nu are frontiere şi a devenit un instrument global de exercitare a drepturilor dvs.

Sursa: http://internetsigur.md/index.php/


 


 

14 decembrie 2017

Se caută soluții de prevenire a violenței în familie

Numărul cazurilor de violență în familie este în scădere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Între timp, numărul ordonanțelor de protecție a victimelor a trecut peste o mie.

Cifrele au fost prezentate la audierile publice organizate cu scopul de a vedea progresele realizate în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice. Experții, participanți la audieri, au apreciat modificările legislative în acest domeniu, însă au semnalat în continuare probleme la etapa de prevenire a violenței în familie, dar și carențe legate de protecția copiilor victime, transmite IPN.

Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, deputata Valentina Buliga, a declarat că este crucial să se intervină în educarea bărbaților, ca ei să fie conștienți de comportamentul lor, să nu se lanseze în acțiuni abuzive, dar să și le combată cînd le văd în jur. De asemenea, este esențială și educarea femeilor despre drepturile pe care le au și ce trebuie să facă dacă devin victime ale violenței în familie. În acest context, Valentina Buliga a spus că educația este soluția pe termen lung, fiind asigurată și prin cadrul legislativ necesar.

Șeful Direcției securitate publică a Inspectoratului General al Poliției, Marin Maxian, a comunicat că 29 dintre cazurile de violență în familie comise pe parcursul acestui an s-au soldat cu deces, iar în 28 de cazuri a fost vorba de viol. Comparativ cu anul trecut, în cele 11 luni ale anului curent, numărul cazurilor de violență în familie este nesemnificativ mai mic, fiind documentate peste 2400 de cazuri. Din luna mai și pînă în noiembrie, au fost emise peste o mie de ordonanțe de protecție. 50 dintre agresori nu au fost de acord cu ordonanța de protecție aplicată și au depus contestații în instanța de judecată. În 48 de cazuri instanța a menținut ordonanțele de protecție. Încă două cauze sînt pe rol.

Nu violenţei asupra femeii. Parlamentul începe campania antiviolenţă

Marin Maxian a precizat că polițiștii au nevoie de pîrghii legale pe care să le aplice în privința agresorilor, prin care să-i descurajeze să comită repetat un act de agresiune. Astfel, se propune ca agresorii să nu mai poată achita amendă pentru infracțiunea comisă, ci să fie pedepsiți cu arest preventiv și cu muncă în folosul comunității, ceea ce va bate în orgoliul și statutul social al agresorilor, crede Marin Maxian. Acesta a mai spus că în plan legislativ este nevoie de reglementări clare ce țin de protecția copiilor victime, pentru că în legislația actuală există o dublare a competențelor. Există probleme legate și de copiii rămași fără supraveghere. Este regretabil că la nivel local nu mai activează comisiile pe probleme sociale, care să discute problemele familiilor la nivel de localitate, unde alcoolul este principala cauză a violenței în familie, a spus șeful Direcției securitate publică IGP.

Sursa: http://noi.md/md/news_id/260277

 


 

30.11.2017

Doi angajaţi ai Centrului Militar din Chişinău au fost reţinuţi pentru corupere pasivă

Doi angajaţi ai Centrului Militar din Chişinău au fost reţinuţi pentru corupere pasivă, iar o treia funcţionară este în calitate de bănuită.

Aceştia eliberau livrete militare false contra unor sume de bani. Procuratura Anticorupție, de comun cu Serviciul de Informații și Securitate au descins la domiciliile celor trei.

Schema frauduloasă a fost urmărită timp de două luni, iar în rezultat s-a stabilit că cei trei angajaţi ajutau persoanele care nu voiau să facă armata.

Contra unor sume de bani şi cu ajutorul medicilor din cadrul comisiei militare îi declara pe tineri inapţi pentru serviciul miilitar. În urma percheziţiilor a fost reţinut şeful secţiei teritoriale din cadrul Centrului Militar Chişinău, dar şi şeful comisiei medico-militare a centrului. Ministerul Apărării a anunţat că a creat o comisie specială pentru a investiga cazul.

"Instituţia colaborează cu organele de anchetă şi oferă sprijinul necesar pentru elucidarea circumstanţelor cazului respectiv. Ministerul Apărării condamnă orice formă de corupţie în cadrul instituţiei şi va lua măsuri faţă de orice abatare comisă de angajaţii civili, dar şi de militari", a spus ofiţerul de presă Ministerul Apărării, Ala Diaconu.


Sursa: https://www.publika.md/video-exclusiv-doi-angajati-ai-centrului-militar-chisinau-retinuti-pentru-corupere-pasiva_2988379.html

 



 

27 octombrie 2017


Vernisarea expoziției de fotografie ”Moldova multietnică”


Asociația Republicană a Tinerilor Pacifiști „Pentru Pace în Moldova“, în colaborare cu Uniunea Cineaștilor din Moldova și Fundația republicană pentru copii «Sreranța», cu sprijinul Biroului Relații Interetnice al Republicii Moldova și Centrul Rus de Știință și Cultură a organizat un concurs republican de fotografie «Moldova multietnică». Expoziția va fi inaugurata la data de 4 noiembrie 2017, ora 12.00, în incinta Casei Naționalităților (str. A. Mateevici 109/1), în cadrul căreia va avea loc și ceremonia de premiere a câștigătorilor concursului de fotografie.

Expoziția va putea fi vizitată până în data de 29 noiembrie inclusiv.

Scopul concursului – valorificarea şi perpetuarea tradiţiilor minorităţilor naţionale precum şi dezvoltarea dialogului intercultural, consolidarea relaţiilor de prietenie între reprezentanţii diferitor etnii, care locuiesc pe teritoriul țării în contextul integrării europene a Republicii Moldova.

Sursa: http://www.bri.gov.md/index.php?pag=noutati&opa=view&id=1357&start=10&l=ro


 


 

24 octombrie 2017

Savanți: cauzele războaielor și conflictelor sînt înrădăcinate în psihologie

Războaiele și conflictele sînt înrădăcinate în psihologie, potrivit oamenilor de știință din SUA care au realizat studiul. Studiul oamenilor de știință americani de la Universitatea din Massachusetts a fost publicat în revista American Psychologist.

Analizînd cauzele conflictelor globale, locale, naționale și militare oamenii de știință au descoperit ca acestea sînt adesea cauzate de necesitățile psihologice. Cercetătorii cred că această înțelegere poate fi folosită pentru a promova pacea și a combate pentru totdeauna credința că conflictele violente sînt inevitabile. Știința psihologiei trebuie să fie folosită pentru a menține pacea.

"Ne opunem opiniei că războiul este inevitabil și susținem că înțelegerea originii psihologice a conflictului poate crește probabilitatea evitării violenței ca mijloc de rezolvare a conflictelor cu ceilalți", - spune unul dintre autorii studiului Bernhard Leidner.

Trebuie remarcat că experții din Statele Unite ale Americii recunosc că conflictele și violență între grupuri persistă, deoarece acestea dau de multe ori oamenilor soluții la nevoile psihologice, de identitate, de securitate și de putere. În plus, non- violența atrage mult mai puțină atenție în mass-media și atenția cercetătorilor.

Sursa: http://noi.md/md/news_id/251502


 


 

06.09.2017

12.000 de lei pentru a scăpa de armată. Funcţionar de la Pretura Râşcani, reţinut de CNA

O angajată a Primăriei municipiului Chișinău, specialist în cadrul Serviciului civil de alternativă al Preturii sectorului Râșcani, este cercetată penal pentru corupere pasivă.

Potrivit informaţiilor, funcționarul ar fi pretins și primit 12.000 de lei de la rudele unui tânăr, sub pretextul că-i va organiza serviciul civil și, ulterior, perfectarea livretului militar, în condițiile în care băiatul a refuzat satisfacerea serviciului militar în termen.

Urmare a măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, femeia a fost recunoscută în calitate de bănuită și reținută pentru 72 de ore.

Dacă îi va fi demonstrată vinovăția, funcționarul riscă până la 7 ani de închisoare cu amendă în mărime de până la 6000 unități convenționale.

Totodată, acesta ar putea fi privat de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de la 5 la 10 ani.

 

Sursa: http://www.publika.md/12000-de-lei-pentru-a-scapa-de-armata-functionar-de-la-pretura-rascani-retinut-de-cna_2979742.html

 


 

31 august 2017

De ce fel de armată are nevoie Moldova? Și are nevoie în general?

Perioada „romantismului militar”

Discuțiile despre ce fel de armată are nevoie Moldova – profesionistă sau regulată, au loc timp de peste 20 de ani. Încă în anul 2000, viitorul ministru al apărării, iar pe atunci deputatul Valeriu Pleșca a introdus în parlament un proiect de lege privind anularea serviciului militar obligatoriu și trecerea la sistemul de contracte.

„Noi suntem o țară săracă și nu putem hrăni o asemenea armată. Anual, ea solicită 150 de milioane de lei, iar noi avem în bugetul de stat doar 70 de milioane de lei”, spune Valeriu Pleșca. Anularea serviciului militar obligatoriu, în opinia lui, ar fi permis reducerea numărului de militari (la acel moment – 8,5 mii de ostași și ofițeri), reducerea cheltuielilor bugetare pentru întreținerea armatei și redirecționarea mijloacelor economisite pentru retehnologizarea, modernizarea și susținerea materială a militarilor prin contract.

Dodon îi amenință pe Candu și Filip cu revizuirea componenței CSS

Însă în primăvara anului 2001, parlamentul a respins proiectul de lege privind „profesionalizarea forțelor armate, deoarece „în toată lumea armata profesionistă costă cu mult mai scump decît armata regulată”. Dar deja peste un an, organul legislativ și-a schimbat opinia a și a aprobat documentul cu denumirea Concepția reformei militare.

Potrivit Concepției, reforma forțelor armate ale RM trebuia să aibă loc în trei etape și să se finalizeze în 2014, prin crearea unei armat profesioniste, moderne și echipate. Precum spunea atunci ministrul apărării Victor Gaiciuc, în 2014, „țara noastră va fi puternică din punct de vedere economic și își va putea permite să întrețină o armată profesionistă mică, mobilă și bine pregătită”.

La prima etapă a reformei militare (2002-2004) era preconizată reducerea termenului serviciului militar în termen de la 18 luni pînă la un an, completarea unităților militare în jumătate cu militari prin contract, angajați ai SIS, Departamentului Situațiilor Excepționale și altor structuri, care nu au competențe de asigurare a securității militare a statului, demilitarizarea, precum și crearea unui organ centralizat unic de aprovizionare tehnico-materială a forțelor militare.

La etapa a doua (2005-2008) se preconiza trecerea completă la sistemul prin contract, decontarea tehnicii militare vechi și lansarea procesului de retehnologizare a armatei cu armament și tehnică militară modernă. În țară se planifica lansarea producției unor tipuri de armament și muniții și crearea unui nou sistem militar de pregătire a tineretului (în unele instituții se preconiza redeschiderea catedrelor militare, însă pregătirea militară trebuia să fie facultativă).

Și, în sfîrșit, la cea de-a treia etapă a reformei (2009-2014) se planifica finalizarea procesului de reechipare a forțelor militare cu armament militare și tehnică militară modernă. Armata națională a Republicii Moldova trebuia să fie formată, în mare parte, din subdiviziuni de reacție rapidă, deoarece țara se află într-o zonă de risc.

Implementarea reformei militare-2002 a fost încetinită la începutul etapei a doua, dar chiar și după zece ani, odată cu schimbarea puterii, Ministerul Apărării regreta posibilitățile pierdute. Precum a declarat în 2015, ministrul apărării Vitalie Marinuța, „deși acest program a fost aprobat încă pe timpul guvernării comuniștilor, în calitate de specialist militar pot să afirm că acesta este foarte bun și competent, problema este doar că el nu a fost implementat. Și iată acum, din punct de vedere militar, Moldova se află într-o stare de pericol sporit – în legătură cu situația regională. Dacă am fi implementat acest program, am fi fost pregătiți de orice evoluție a situației”.

Vitalie Marinuța, ca un militar profesionist, a fost întotdeauna adeptul „profesionalizării” forțelor militare. Fiind ministru al apărării, el a vorbit în repetate rînduri despre necesitatea renunțării la serviciul în termen și trecerea armatei pe bază de contract. Iar unul dintre autorii Concepției reformei militare din 2002, fostul angajat al Ministerului Apărării (care a solicitat anonimatul), nu mai crede așa.

„Anul 2002, eu aș spune, a fost o perioadă a romantismului. Atunci noi într-adevăr credeam că Moldova are nevoie de o armată profesionistă în bază de contract. Și astfel gîndeam nu doar noi: multe țări europene în acea perioadă au renunțat la recrutarea militară și au trecut complet la sistemul de contracte. Se considera că armata profesionistă își va îndeplini mai bine sarcinile de luptă. Însă asta era pînă la evenimentele din Ucraina, pînă la Donbass, Crimeea și Siria. Viața a arătat că nu totul e univoc. Anul 2014 a devenit unul de cotitură – un șir de țări europene au început să revină la recrutarea obligatorie. Acum pot spune că nu mai sunt adeptul profesionalizării complete a Armatei Naționale și cred că numărul militarilor prin contract trebuie să crească, iar a celor în termen – să se reducă, dar nu trebuie să renunțăm la armata regulată”, a declarat interlocutorul nostru.

De ce trebuie să păstrăm înrolarea?

Ex-ministrul apărării Viorel Cibotaru nu a fost niciodată adeptul „profesionalizării” forțelor militare. Acum cinci ani, cînd ministrul apărării de atunci Vitalie Marinuța pleda pentru renunțarea definitivă la înrolare, Viorel Cibotaru (pe atunci expert al Centrului de control democratic asupra forțelor militare din Geneva) spunea că Moldova nu este pregătită de o armată profesionistă.

„Franța, Marea Britanie și SUA, avînd resurse financiare, intelectuale, de propagandă și alte resurse semnificative, au ajuns cu mare greu la o armată profesionistă. Moldova, cu posibilitățile ei limitate, nu o va putea face. Pentru Moldova varianta ideală a forțelor militare poate fi considerată cea mixtă”, a declarat el în 2012.

Astăzi, Viorel Cibotaru invocă și alte argumente în favoarea poziției sale. „Eu personal consideram că noi nu trebuie să renunțăm la sistemul de recrutare. Astăzi, multe țări europene nu sunt în stare să-și completeze armata cu militari prin contract, deși și-au declarat acest scop. În al doilea rînd, după evenimentele din Ucraina, multe țări, care pe timpuri au trecut complet la sistemul în bază de contract, au început să revină la diferite forme de recrutare, pentru asigurarea securității lor naționale.

Or, ce înseamnă înrolare? În primul rînd, crearea unei rezerve de mobilizare, care în caz de război ar putea lua armele în mîini. În cazul sistemului prin contract, această resursă nu se recuperează și permanent se epuizează. Totodată, înrolarea constituie și temelia pentru recrutarea militarilor prin contract: în cazul renunțării la ea, am fi nevoiți să construim centre de pregătire. Și al treilea moment: serviciul de recrutare este și o formă de educare a tineretului. În timpul serviciului militar, soldații în termen obțin o anumită profesie, anumite abilități și, odată demobilizați, pot trece la serviciul prin contract, pot activa în poliție, poliția de frontieră sau se pot aranja conform profesiei”:

Acum cîțiv ani, era în vogă să fie considerat că principiul serviciului militar obligatoriu este unul impus, încalcă principiile fundamental ale democrației și de aceea trebuie anulat. Militarii trebuie să vină în armată conștient, din proprie dorință, iar munca lor militară trebuie remunerată corespunzător. Însă după 2014, cîteva țări concomitent și-au schimbat părerea și au anunțat despre restabilirea înrolării militare.

Lituania a renunțat la sistemul de înrolare în 2008, însă deja foarte curînd nu a fost în stare să-și completeze armata cu militari prin contract. Confruntîndu-se cu faptul că, din cauza salariilor mici, din armată au început să plece militari profesioniști (398 de persoane în 2011, circa 300 în 2012), în 2012, autoritățile lituaniene au întreprins măsuri fără precedent. Guvernul țării a adoptat o hotărîre, ce le permitea militarilor să aibă un al doilea serviciu, dacă acest lucru nu contravine îndeplinirii obligațiilor lor de bază. Această decizie a fost copiată din experiența Poloniei. În legislația poloneză demult există o prevedere ce le permite militarilor să lucreze suplimentar.

Însă această măsură nu a fost suficientă – rîndurile armatei lituaniene continuau să scadă, iar în 2015, Lituania, invocînd „situația geopolitică complicată”, a revenit la înrolarea obligatorie, promițîndu-le ostașilor în termen o slujbă de 9 luni, studii și aranjarea în cîmpul muncii, garantate de stat.

În luna martie curent, după șapte ani de la anulare, și Suedia a revenit la recrutarea obligatorie. Funcționarii suedezi la fel au explicat revenirea la vechiul sistem prin „agresiunea Rusiei asupra Ucrainei”, precum și prin cazurile de spionaj și „alte situații de criză, inclusiv în Orientul Apropiat”. Însă, precum scria publicația „The Local”, motivul principal al acestei decizii a devenit nedorința locuitorilor țării de a activa în armata profesionistă. În cele din urmă, armata, care nu a luptat mai mult de 200 de ani, ducea lipsă de voluntari.

În 2017, serviciul militar obligatoriu, sistat în vara anului 2016, a fost reluată și de Georgia. De cîțiva ani la rînd, această temă se discută activ în culoarele din Franța și Germania.

În Franța, revenirea la ]nrolarea obligatorie este examinată drept un posibil răspuns la terorism: unii politicienri francezi propun introducerea serviciului militar obligatoriu de șase luni. Iar în Germania (Bundestagul a sistat înrolarea în 2011, dar nu a anulat-o)

politicienii spun că reluarea recrutării va permite crearea “batalioanele de apărare teritorială“ pentru apărarea infrastructurii de importanță critică în cazul unor situații extraordinare. Ministrul apărării al Germaniei (economist și medic de profesie) Ursula von der Leyen, deocamdată, este împotriva. În opinia ei, “aceasta nu va aduce niciun folos”.

Cît primesc militarii angajați prin contract?

În Republica Moldova de asemenea, potențialii militari prin contract nu vor forma cozi, dacă autoritățile vor decide că RM are nevoie de o armată profesionistă.

Salariul unui militar de rang mediu al Armatei Naționale constituie în prezent 3,5-4,2 mii de lei. Maiorii primesc circa 5 mii de lei, coloneii - 6 mii de lei. Adică, militarii angajați prin vontract în RM cîștigă circa 195-500 de dolari pe lună. Este mizer fațî de lefurile pe care le primesc militarii contractori din alte țări.

La începutul acestui an, pe portalul românesc cugetliber.ro a apărut un articol, cu titlul “Militarii români vor obține de 10 ori mai puțin decît în Olanda”.

”Pe site-ul NATO a fost publicată o listă a salariilor, achitate în armatele Alianței, unde se vede clar prăpastia între suma primită de militarii români și colegii lor din alte țări“, se arată în materialul în care este inserat un tabel.

Belgia - 2448 euro (minimum) - 10 500 (maximum)

Germania – 2 420 euro (minimum ) – 11 160 (maximum)

Spania – 1 859 euro (minimum ) – 10 360 (maximum)

Marea Britanie – 1 965 lire sterline (minimum ) – 9 366 (maximum )

Grecia – 1 254 euro (minimum) – 9 550 (maximum)

Italia – 2 275 euro (minimum) – 11 144 (maximum)

Olanda – 2 300 euro (minimum) – 11 248 (maximum)

Polonia – 720 euro (minimum) – 7 500 (maximum)

Portugalia – 1 275 euro (minimum) – 8 900 (maximum)

Turcia – 611 euro (minimum) – 3 314 (maximum)

“Iar la polul opus, potrivit statisticii NATO se află Bulgaria și România. În armata românească, cel mai mare salariu este de 3 mii de euro, în timp ce acel mic - 300 de euro”, se arată în articolul publicației române. Totuși, totul se află în comparație: pentru militarii prin contract din Moldova chiar și această “limită a sărăciei” este una de neatins.

Salariul militarilor americani depinde direct de rang și termenul slujbei. astfel, salariul minim în Forțele armate ale SUA constituie (un militar de rînd, termenul slujbei de pînă la 2 ani) - 19198 dolari pe an, sau 1500 de dolari pe lună. Al ofițerilor - de la 4 mii de dolari. pentru colonei (termenul slujbei 10 ani) - 7348 de dolari. Venitul mediu al generalilor și amiralilor americani (sînt 900 de persoane) constituie (cu toate adausurile) - 16-20 mii dolari.

Bugetul ucrainean pentru anul 2017 prevede următoarele salarii pentru militarii forțelor armate: pentru cei de rînd - 7 mii de hrivne (274 dolari), pentru comandantul brigăzii - 14 mii hrivne (548 dolari), comandantul batalionului - 12 mii hrivne (470 dolari), de companie - 10 mii (392 dolari), de pluton - 9 mii (352 dolari).

}n armata rusă în 2017, un ostaș de rînd, care s-a aflat în serviciu 1-2 ani, primește 19 000 -23 000 ruble (325-400 dolari), sergenții (în funcție de ani) - de la 33 000 pînă la 48 000 ruble (565-820 dolari), plutonierii - de la 55 000 pînă la 60 000 (940-1020 dolari). Salariul maxim al general - locotenenților și coloneilor din armata rusă, împreună cu adausurile, potrivit presei ruse, depășește 200 de mii de ruble pe lună (3,4 mii dolari).

Mică și puțin asigurată

În prezent, finanțarea Armatei Naționale nu depășește 0,3-0,4% din PIB. Concepția reformei militare din 2002 prevedea că la sfîrșitul reformei, adică în 2014, bugetul instituției militare va ajunge pînă la 2,5% din PIB, însă chiar și în cei mai buni ani acest indice nu depășea 0,6-0,65%.

În 2014, ex-ministrul apărării Vitalie Marinuța a constatat: “Faptul că statul anual alocă pentru necesitățile Armatei Naționale acoperă doar necesitățille vitale ale Armatei Naționale. Pentru existența ei din buget trebuie alocate cel puțin 1% din PIB.

În prezent, numărul militarilor din Armata Națională nu depășește 5,5 mii de oameni, deși, potrivit hotărîrea parlamentului din 2007 trebuia să constituie 6,5 mii și 2,3 mii de cetățeni civili. Potrivit lui Viorel Cibotaru, banii alocați de guvern timp de cîțiva ani la rînd sînt suficienți doar pentru 5,5 mii de militari - de aici și diferența în cifre. La întrebarea care aeste în prezent situația în Armata Națională, ex-ministrul apărării a răspuns laconic: “Puțin mai bună ca în armata ucraineană pînă la evenimentele din Crimeea, dar mai rău decît ar putea fi”.

Anul trecut, Centrul analitic independent “Expert-Grup”, în cadrul proiectului “Monitorizarea transparenței bugetului” a analizat cheltuielile bugetare, alocate pentru apărare în anii 2000-2014. Concluzia experților: RM nu utilizează eficient mijloacele, destinate necesităților de apărare, din 2009, sumele alocate pentru apărare s-au redus brusc, după acest indice Republica Moldova se află pe ultimu lor în Europa și CSI.

“Bugetul Ministerului Apărării este de 400 milioane de lei, dintre care 50% sînt cheltuite pentru achitarea salariilor, în timp ce pentru finanțarea forțelor militare aeriene anual sînt alocate mai puțin de 30 de milioane (14%), pentru cheltuielile capitale ale armatei -2-3%. Totodată, pentru garda de onoare se alocă mai mulți bani decît pentru două brigăzi de infanterie motorizată“, a declarat la prezentarea raporului reprezentantul “Expert-Grup” Iurii Morcotîlo. Iar expertul militar Iurie Pîntea a menționat că în prezent armata moldovenească este capabilă să asigure apărarea a doar 10% din spațiul aerian, controlînd 70%. în ultimii 10-15 ani, nu a fost procurată tehnică nouă, doar au fost primite în dar cîteva automobile americane vechi. “Armata Națională a Republicii Moldova nu este capabilă să asigure apărarea statului și populației”, a concluzionat Iurie Pîntea.

Concluziile, la care au ajuns “Expert-Grup” - Armata Națională a Republicii Moldova trebuie reformată și modernizată, bugetul pentru apărare trebuie revizuit și să devină transparent, trebuie elaborat un plan de acțiuni și un șir de alte documente strategice pentru armată și domeniul militar. Despre aceasta vorbește acum și președintele, insistînd asupra unei reforme cardinale a sistemului de apărare al țării și prioritatea serviciului militar prin contract pentru sporirea profesionalismului militarilor moldoveni.

Cînd în 2002, guvernul și parlamentul au lansat reforma militară, deja atunci 40-45% din forțele militare ale RM constituiau militarii prin contract. în prezent, acest indice nu depășește 50-55%. Experții militari spun că armara moldovenească trebuie să devină profesionistă la nivelul de cel puțin 70%.

Totuși, există și alte opinii. Precum a declarat la un post de televiziune politologul Boris șapovalov, Republica Moldova nu are nevoie de armată. în starea sa actuală, Armata Națională nu este în stare să facă față unui potențial adversar. Totodată, RM este un stat neutru - de ce atunci un stat atît de sărac ca Moldova trebuie să cheltuiască anual milioane pentru întreținerea armatei?

Drept răspuns, militarii spun: statul neutru trebuie să-și asigure singuri securitatea, iar instrumentul de bază, capabil să facă acest lucru, este armata. Și invocă exemplul Elveției, care are o armată mobilă, bine echipată și un sistem excelent de pregătire a rezerviștilor. Elveția tot e un stat neutru, însă nu e deloc un stat lipsit de apărare - armata ei este recunoscută drept una dintre cele mai capabile nu doar în Europa, dar și în întreaga lume. Totuși, dacă RM era membru al vreunul bloc militar, atunci ea ar trebui să cheltuiască aceleași milioane pentru necesitățile militare, ba chiar mai mult - de exemplu, standardul bugetar pentru țările-membre ale NATO constituie 2% din PIB.

“Da, în prezent armata moldovenească nu este funcțională, ea nu este capabilă să ne apere de amenințările externe și îndeplinește mai mult o funcție demonstrativă, a declarat pentru noi.md expertul economic, doctorul în economie Mihail Poisic. Armata noastră nu dispune nici de tehnică militară, nici de armament modern, nu are nici forță reală, nici patriotism. De aceea să vorbim despre faptul cum trebuie ea să fie - regulată sau profesionistă la etapa actuală nu are sens. În lume sînt exemple de armate moderne capabile, atît regulate, cît și profesioniste. Luați aceeași Elveție.

Cît privește întrebarea dacă face să lichidăm armata? Pe timpuri noi ami lichidat industria și ce am cîștigat? Problema nu e doar în armată - este o problemă de sistem al statului nostru. în prezent, Republica Moldova este un stat slab, neînsemnat. și cum e țara, așa e și armata. Cît timp în lume există pretenții reciproce, iar ele există și în privința RM, armatele trebuie să existe. Pentru ca cei care pretind la pămîntul nostru să știe că în caz de necesitate, cineva le-ar putea riposta”.

Sursa: http://www.noi.md/md/news_id/242283

 


 

12.07.2017

Ești în căutarea unui loc de muncă? În prima jumătate a acestui an, au fost înregistrate aproape 24 mii de joburi vacante

Aproape 24 de mii de posturi vacante au fost înregistrate la Agenția Naţională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în prima jumătate a acestui an. 66 la sută dintre angajatori caută muncitori necalificaţi, în timp ce 34 la sută au nevoie de specialiști.

În primele șase luni ale anului, în industrie au fost înregistrate aproape 6400 de locuri de muncă vacante. În domeniul comerțului este nevoie de aproape 3500 de angajaţi, iar în agricultură 2600. Peste 1700 de posturi libere sunt în sfera administraţiei publice.

Potrivit datelor oficiale, 84 la sută dintre ofertele de muncă sunt disponibile în orașe, iar 16 la sută - în mediul rural.

Sursa: http://www.publika.md/esti-in-cautarea-unui-loc-de-munca-in-prima-jumatate-a-acestui-an-au-fost-inregistrate-aproape-24-mii-de-joburi-vacante_2974538.html

 


 

23 iunie 2017

Circa 2/3 din moldoveni ştiu că drepturile şi obligaţiunile lor sînt cuprinse în Сonstituţie

Doar 65% din cetăţenii Moldovei ştiu că drepturile şi obligaţiunile lor sînt cuprinse în Constituţie şi că aceasta este Legea supremă a ţării.

Aceasta este una din concluziile la care au ajuns experţii Institutului CBS-AXA, care au prezentat joi, la Comrat, rezultatele sondajului "Conştiinţa civică a cetăţenilor în Ucraina, Moldova şi Belarus".

Politologul Sorin Mereacre a comunicat că 83% din cetăţenii Ucrainei şi 84% din cetăţenii Belarusului cunosc ce înseamnă Constituţia şi ce fel de drepturi şi obligaţiuni sînt cuprinse în ea.

Răspunzînd la întrebarea: "Cine este subiectul puterii în ţara voastră?", 34% dintre cetăţenii maturi ai RM au numit "poporul", iar 39% au menţionat "cetăţenii republicii de toate naţionalităţile".

Totodată, 30% din cetăţenii Moldovei consideră că Preşedintele republicii deţine "toată plinătatea puterii", iar 19% susţin că Preşedintele RM reprezintă doar puterea executivă. Doar 40% din locuitorii RM sînt convinşi că Parlamentul este puterea legislativă. În acelaşi timp, fiecare al patrulea participant la sondaj este convins că Parlamentul reprezintă puterea executivă.

Expertul Vasile Cantarji a subliniat că acest sondaj este important datorită faptului că a fost desfăşurat concomitent în trei ţări. În RM sondajul a fost realizat din luna iunie pînă în septembrie 2016 pe un eşantion de 410 persoane cu vîrsta de peste 18 ani. În Belarus au participat 1 mie de cetăţeni, iar în Ucraina - 2 mii. Studiul a fost finanţat de MAE al Danemarcei şi de Guvernul Suediei.

Sursa: http://www.noi.md/md/news_id/229769

___________________________________________________________________________

 


 

6 Februarie 2017

Carabinier, bătut şi intimidat de către un coleg de-al său

Un ostaş în termen a ajuns la spital cu multiple traumatisme. El spune ca a fost de către un coleg de-al său. Tânărul spune că nu este primul caz de acest fel. De cealaltă parte, reprezentanții Departamentului Trupelor de Carabinieri spun că militarul minte. Totuşi, au pornit o anchetă internă, pentru a stabili toate circumstanţele incidentului.

"A venit șeful de post și m-a întrebat: ai înghețat? Și a început să mă lovească. Patru pumni în piept și a început să mă doară pieptul. Nu doar în piept dar și la rinichi am fost lovit și pe spate și peste tot".

A doua zi după incident, fără a anunţa că a fost bătut, carabinierul a plecat în concediu. De acasă deja, după ce s-a simţit rău, a fost transportat cu ambulanţa la Spitalul de Urgență.

"Pacientul internat pe data de 3, după 24 de ore de la debut. A fost lovit în torace, abdomen, membre, cap. Acuză dureri în regiunile menționate. Starea generală este satisfăcătoare", a comunicat chirurgul de urgență, Serghei Suman.

De cealaltă parte, reprezentanții Departamentului Trupelor de Carabinieri spun că ostaşul minte.

"Militarul dat se afla în concediu. Aflându-se la domiciliu s-a simțit rău și s-a adresat la medic acuzând dureri în piept. Investigațiile primare nu au stabilit cauze primare care ar provoca aceste dureri în piept. Sunt doar niște comentarii și supoziții ale militarului", a menţionat şeful-adjunct al Direcţiei Relaţii Publice, Departamentul Trupelor de Carabinieri, Ina Bogatîi.

Tânărul spune că atât el, cât și alți colegi de-ai săi, au mai fost bătuţi. Mai mult, ostaşul ar fi constrâns să nu depună plângere la Procuratură.

"Au spus ca să nu dau plângere pe soldatul acesta care m-o bătut ca să nu-i strice viața și lor să nu le fac probleme mai mari".

Cu toate acestea, militarul este hotărât să anunţe Procuratura.

Sursa: http://www.canal3.md/ro/carabinier-batut-si-intimidat-de-catre-un-coleg-de-al-sau_42067.html

02.01.2017

Ministerul Apărării oferă detalii cu privire la cazul soldatului decedat

Ministerul Apărării confirmă moartea unui soldat în termen, care s-a accidentat mortal cu arma din dotare, în timpul executării serviciului de gardă la 1 ianuarie. Potrivit informaţiei oferite de Centrul operaţional de comandă al Armatei Naţionale, incidentul a avut loc la ora 23:45, în timpul serviciului de gardă, la unul dintre posturile aflate pe teritoriul Taberei Militare 142.

Medicii sosiţi la faţa locului au constat decesul.

Soldatul a fost încorporat în serviciul militar în termen în iulie 2016.

Ministerul Apărării a informat organele abilitate şi a transmis toate materialele referitoare la cazul dat Procuraturii sectorului Centru din capitală.

Concomitent, o comisie special a Armatei Naţionale efectuează o cercetare de serviciu privind circumstanţele incidentului.

Sursa: https://deschide.md/ro/stiri/social/5327/Ministerul-Ap%C4%83r%C4%83rii-ofer%C4%83-detalii-cu-privire-la-cazul-soldatului-decedat.htm

02.01.2017

Mister: Militar al Armatei Naţionale din Moldova decedat la datorie

Un soldat în termen al Armatei Naţionale din Moldova a fost găsit împuşcat în cap. Ministerul Apărării susţine că este un accident mortal cu arma din dotare. Şeful statului solicită informaţii cu privire la incident.

Ministerul Apărării al R. Moldova anunţă că potrivit informaţiei oferite de Centrul operaţional de comandă al Armatei Naţionale, moartea unui militar în termen a avut loc la 1 ianuarie, ora 23:45, în timpul serviciului de gardă, la unul dintre posturile aflate pe teritoriul Taberei Militare 142 din Chişinău. Medicii sosiţi la faţa locului au constat decesul.

Au fost informate organele abilitate fiind transmise toate materialele referitoare la caz procuraturii sectorului Centru din capitală. Concomitent, o comisie specială a Armatei Naţionale efectuează o cercetare de serviciu privind circumstanţele incidentului.

La 02 ianuarie 2017, Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova a convocat o şedinţă de lucru cu factori de decizie din cadrul Preşedinţiei în cursul căreia a solicitat efectuarea unei anchete ample pe marginea morţii soldatului.

Menţionăm, că în noaptea de 1 spre 2 ianuarie, aproximativ la ora 23:45 militarul în termen, soldatul Savastin Dumitru Dumitru, a fost găsit împuşcat în cap cu arma din dotare în timp ce se afla în gardă la postul Nr.1. Tânărul avea 19 ani şi era din oraşul Vulcăneşti. Soldatul a fost încorporat în serviciul militar în termen în iulie 2016.

Sursa: http://epochtimes-romania.com/news/mister-militar-al-armatei-nationale-din-moldova-decedat-la-datorie---255819

18 februarie 2016

Numărul infracțiunilor în Forţele Armate a crescut cu peste 40% în anul 2015

O creştere alarmantă a nivelului infracţional a fost înregistrată în decursul anului 2015 în Forţele Armate. Potrivit Procuraturii Generale, pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 217 infracţiuni, faţă de 154 în anul 2014, ceea ce înseamnă o creștere cu 40,9%.

Din numărul total al infracţiunilor înregistrate: 163 au fost săvârşite de militarii Armatei Naţionale, iar 54 de militarii Trupelor de Carabinieri.

Infracţiunile comise de către militari în cursul anului trecut s-au clasificat după următoarele categorii:

72 cazuri - dezertări (Armata Naţională - 60, Trupele de Carabinieri – 12);

54 cazuri - încălcarea regulilor statutare cu privire la relaţiile dintre militari (Armata Naţională – 29, Trupele de Carabinieri – 25);

35 cazuri - acte de violenţă săvîrşite asupra militarului (Armata Naţională - 24, Trupele de Carabinieri – 11);

10 cazuri - abuz de serviciu – (Armata Naţională - 7, Trupele de Carabinieri – 3);

10 cazuri - furt din averea proprietarului;

8 cazuri – jaf;

5 cazuri - încălcarea regulilor de conducere a autovehiculelor;

2 cazuri - viol;

1 caz – huliganism;

1 cazuri - cauzare de leziuni corporale

16 cazuri – alte infracţiuni.

În total, la săvîrşirea infracţiunilor au participat 176 militari (anul 2014 – 145) din care:

- 28 ofiţeri (în Armata Naţională – 24, în Trupele de Carabinieri – 4);

- 40 plutonieri (în Armata Naţională – 34, în Trupele de Carabinieri – 6);

- 12 sergenţi (în Armata Naţională – 4, în Trupele de Carabinieri – 8);

- 96 soldaţi (în Armata Naţională – 65; în Trupele de Carabinieri – 31).

În privinţa colaboratorilor Instituţiilor Penitenciare, procurorii militari au înregistrat 13 infracţiuni, iar în privinţa angajaţilor Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţii Excepţionale - 5 infracţiuni.

Procurorii militari au examinat, pe parcursul anului trecut, 502 sesizări cu privire la infracţiunile comise de militari, în baza căror au fost pornite 224 cauze penale, iar 211 de dosare au fost finalizate, în instanţa de judecată fiind expediate 124 cauze penale în privinţa 138 de persoane.

Faţă de inculpaţi au fost aplicate următoarele pedepse:

- condamnaţi cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei – 90 persoane în 80 cauze penale;

- condamnaţi la pedeapsa cu închisoare – 18 persoane în 13 cauze penale;

- condamnaţi cu amendă penală – 29 persoane în 24 cauze penale;

- condamnaţi cu munca neremunerată în folosul comunităţii – 8 persoane în 8 cauze penale.

În decursul anului 2015 procurorii militari au efectuat 198 controale, în rezultatul cărora au fost pornite 11 cauze penale, 7 proceduri contravenţionale, înaintate 99 sesizări, 170 recursuri, 71 note informative.

Procurorii militari au efectuat şi alt volum de lucru în scopul consolidării disciplinei militare în Forţele Armate şi fortificării apărării naţionale.

Sursa:http://noi.md/md/news_id/79083 ___________________________________________________________________________

8 octombrie 2015

Un soldat al Armatei Naţionale a decedat în timp ce pregătea unităţile de tehnică auto pentru iarnă

Un militar în termen din cadrul Brigăzii de infanterie motorizată „Moldova” din Bălţi a decedat astăzi în timp ce efectua cu alţi soldaţi lucrări de pregătire a unităţilor de tehnică auto pentru sezonul de iarnă.

Potrivit Centrului operaţional de comandă al Armatei Naţionale, militarul s-a simţit rău în timpul activităţii şi a leşinat. Medicii sosiţi la faţa locului au constat decesul subit din cauza tromboemboliei arterei pulmonare.

Soldatul a fost încorporat în octombrie 2014. Conform procedurii, identitatea militarului va fi anunţată după informarea familiei. Ministerul Apărării exprimă sincere condoleanţe familiei ostaşului decedat.

25 septembrie 2015

Șalaru: În armata Moldovei lipsește hîrtia igienică și săpunul lichid

Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, susține că va introduce multe schimbări în ceea ce privește condițiile în care trăiesc soldații. Potrivit lui, acestea sunt dezastruoase.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

„Vrem acum să facem reduceri, mulți nu sunt de acord cu asta, să trecem la catering. Soldul nu trebuie să se ocupe de curățatul cartofilor, de spălatul farfuriilor, a veselei, soldatul nu trebuie să facă mâncare, el trebuie să se pregătească de luptă. Așa a fost în armata sovietică, dar acum și armata rusă a trecut la catering”, susține Anatol Șalaru.

Ministrul afirmă că deja a dat startul schimbrăilor în acest domeniu.

25 iunie 2015

Procurorii semnalează cazuri multiple de maltratare a militarilor în Forţele Armate

Mai mulţi militari, înrolaţi în Forţele Armate, au fost supuşi maltratărilor fizice din partea colegilor sau superiorilor, majoritatea cazurilor fiind cunoscute persoanelor cu funcţii de răspundere care însă nu au sesizat Procuratura militară.

Constatarea a fost făcută de procurori în urma controalelor privind prevenirea traumatismului şi respectarea drepturilor militarilor serviciului în termen al Bazei militare de instruire a Armatei Naţionale, efectuate în primăvara acestui an, anunţă un comunicat al Procuraturii Generale.

Potrivit sursei citate, „în cadrul controalelor au fost stabilite cazuri de aplicare a forţei fizice faţă de militari, majoritatea cazurilor fiind cunoscute persoanelor cu funcţii de răspundere din cadrul unităţii militare, însă despre care fapte nu a fost sesizată Procuratura militară Chişinău”.

Urmare a intervenţiei procurorilor militari, „au fost pornite urmăriri penale pe mai multe infracţiuni, printre care: acte de violenţă săvârşite asupra militarului, încălcarea regulilor statutare cu privire la relaţiile dintre militari dacă între ei nu există raporturi de subordonare şi dezertare”.

Totodată, Procuratura Militară Chişinău a demonstrat că, în intervalul lunilor martie – aprilie 2015, sergentul inferior al Bazei militare de instruire a Armatei Naţionale a aplicat forţa fizică faţă de şase militari din subordine, cauzându-le vătămări corporale. Acesta a fost deja condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare pentru aplicarea violenţei faţă militarii din subordine.

Procurorii anunţă că investigaţiile continuă.

Sursa: http://noi.md/md/news_id/63705

_________________________________________________________________________

1 Decembrie 2014

Un militar  este acuzat că a provocat un accident soldat cu moartea unui om. Reprezentanții Procuraturii Militare spun că soldatul se afla în stare de ebrietate la volanul unui vehicul.

Accidentul a avut loc la sfârșitul lunii septembrie, la Causeni. Mașina militarului, în care se aflau alţi doi camarazi, a derapat într-o curbă şi s-a răsturnat de câteva ori. Procurorii au constatat că, înainte de a urca la volan, inculpatul, împreună cu cei doi pasageri, au consumat băuturi alcoolice. Dosarul a fost expediat în judecată. Suspectul şi-a recunoscut vina și riscă până la opt ani de închisoare. Acesta era militar din cadrul Regimentului de Rachete Antiaeriene.

17 septembrie 2014

Armata Națională a primit echipament medical din partea SUA

Guvernul Statelor Unite ale Americii a oferit Armatei Naţionale un lot de bunuri materiale medico-sanitare, în valoare de circa 364 de mii de dolari SUA, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Spitalul Clinic Militar Central din Chișinău.

Prezent la eveniment, ambasadorul SUA în Republica Moldova, William Moser, a declarat că lotul de echipament medical reprezintă un cadou din partea poporului american. „Sperăm că acest echipament medical va fi folosit în mod corespunzător și va contribui la îmbunătățirea îngrijirii medicale a cetățenilor Republicii Moldova”, a menţionat William Moser.

Viceministrul Apărării, Ana Vasilachi, a mulţumit Guvernului SUA, specificînd că donaţia oferită constituie un suport real pentru Armata Națională. „Datorită sprijinului constant acordat de partenerii americani, instituţiile medico-militare ale Ministerului Apărării sînt mai dotate și astfel dispun de condiţii mai bune pentru acordarea asistenţei medicale efectivului de militari și civili,” a specificat Ana Vasilachi.

Potrivit şefului Serviciului Medical al Armatei Naționale, locotenent-colonelului Sergiu Cîrlan, lotul constă din instalații stomatologice, aparate pentru sala de urgență, precum și alte bunuri materiale pentru îngrijirea bolnavilor din unitățile militare.

Sursa a specificat că donaţia face parte dintr-un proiect amplu moldo-american cu genericul „Profilaxia HIV/SIDA şi tuberculozei în Armata Naţională”, desfăşurat în trei etape.

19 februarie 2014

Dezertarea din armată este una dintre cele mai frecvente infracţiuni în Moldova

Dezertarea din unităţile Armatei Republicii Moldova ocupă locul doi între infracţiunile cel mai frecvent comise de militarii în termen. La finele anului 2013 oficial au fost înregistrate 42 de acţiuni de acest gen.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă la Procuraturii Generale, în total, în anul trecut, în forţele armate au fost comise 200 de infracţiuni – cu 70 mai multe faţă de anul 2012. Cea mai răspîndită infracţiune o constituie relaţiile care nu corespund regulamentului – 61 de cazuri.

Timp de un an au fost înregistrate patru cazuri de deces al militarilor. În baza a 101 dosare penale intentate de procurori au fost condamnaţi 135 de militari, dintre care majoritatea sînt soldaţi.

Ultimul caz de dezertare în grup a avut loc pe 16 februarie. De pe teritoriul brigăzii de infanterie motorizată „Moldova” din Bălţi au fugit patru soldaţi, recrutaţi în ianuarie şi care încă nu au terminat cursurile de instruire. Soldaţii sînt originari din raioanele Călăraşi, Orhei şi Drochia. Doi au fost reţinuţi peste 24 de ore, în casele părinţilor. Soldaţii nu au putut explica ce i-a determinat să părăsească unitatea. Procurorii au intentat dosar penal în baza articolului „Dezertare”. Totodată, procurorul Ion Dediu consideră că motiv de evadare „a devenit lipsa de disciplină a soldaţilor”.

În urmă cu o lună, tot această brigadă de infanterie motorizată a fost în epicentrul unui scandal de amploare, legat de furtul de la depozitele de armament a două arme automat Kalaşnikov.

8 noiembrie 2013

Procurorii militari au stabilit că în Armata Națională sînt încorporați tineri bolnavi

Procurorii militari au stabilit că în Armata Națională a R.Moldova, în intervalul dintre anul 2011 și primele 6 luni din 2013, mai mulţi tineri bolnavi au fost selectaţi şi încorporaţi în serviciul militar în termen şi cu termen redus.

Potrivit Agenției ”Infotag”, care face referire la Serviciul de presă al Procuraturii Generale, procurorii au sesizat Comisia de Stat pentru Încorporare, după ce au constatat grave abateri de la legislaţie în procesul înrolării recruţilor în Forţele Armate.

După încheierea procesului de încorporare pentru perioada vizată, unii militari în termen au fost reexaminaţi de Comisia centrală de expertiză medico-militară a Forţelor Armate, fiindu-le depistate maladii grave. Astfel, în anul 2011, pe motive de boală au fost retrocedaţi 153 militari în termen, în 2012 – 142 şi în prima jumătate a anului 2013 – 63 de militari.

Din militarii retrocedaţi, unii aveau semne vădite de boală încă la recrutare: 18 cu diagnosticul „tuberculoză pulmonară”, 40 cu „hepatită virală B sau C”, 59 – maladii ale sistemului urinar, 109 – afectaţi de maladii psihice (tulburare explozivă de personalitate, tulburare de personalitate organică etc.).

Drept exemplu serveşte cazul unui tînăr din Cantemir, invalid de gradul III din anul 2005 şi aflat la evidenţa neurologului, care în iulie 2012 a fost încorporat în serviciul militar.

Potrivit procurorilor, cazuri similare au fost înregistrate şi pînă în anul 2011, cînd pentru prima dată a fost sesizată autoritatea centrală responsabilă de acest domeniu. Procurorii militari au concluzionat ca fiind îngrijorător numărul mare al tinerilor inapţi pentru serviciul militar, precum şi al celor cu antecedente penale.

Procurorii au sesizat autorităţile competente cu privire la abaterile constatate, care recent, au informat Procuratura Generală despre măsurile întreprinse pentru ameliorarea situaţiei existente. Astfel, Ministerul Sănătăţii urmează să examineze fiecare caz de retrocedare a militarilor în termen cu boli preexistente încorporării, cu tragerea la răspundere a medicilor specialişti care au efectuat expertiza medico-militară cu grave abateri de la legislaţie.

De asemenea, Comisia centrală de expertiză medico-militară va desfăşura şedinţe instructiv-metodice cu medicii din componenţa comisiilor de recrutare-încorporare pentru excluderea derogărilor de lege şi neadmiterea lor pe viitor.

29 octombrie 2013

Marinuța reacționează la incidentul de duminică: Regretăm cele întîmplate

Ministrul Apărării,Vitalie Marinuța, regretă incidentul de duminică care s-a soldat cu moartea unui soldat în termen din cadrul Armatei Naționale. Acesta a declarat astăzi pentru NOI.md că nu vrea să se pronunțe pe marginea acestui caz, pînă cînd ancheta nu-și va spune verdictul.

”Regretăm profund cele întîmplate. Să lăsăm ancheta să-și facă lucrul. Ministerul se străduie să mențină Armata Națională la nivelul cerințelor corespunzătoare”, a precizat Vitalie Marinuța, evitînd să ofere mai multe detalii.

Potrivit Ministerului Apărării, numele soldatului decedat este Petru Capuşciu născut în 1995. Militarul era originar din satul Copciac, raionul Ceadîr-Lunga şi a fost încorporat în armată în luna iulie 2013. Soldatul deţinea funcţia de puşcaş, în compania Gardă a Batalionului de Gardă. La momentul incidentului, acesta executa serviciul de gardă la postul numărul 2 din Tabăra Militară 142.

15 iulie 2013

Vitalie Stoian: Moartea soldatului în termen, împuşcat de un coleg, a fost un accident

Moartea soldatului Armatei Naţionale, rănit mortal vineri, în urma unei împuşcături cu arma din dotare, produsă de un coleg de serviciu, a fost un accident. Despre aceasta a comunicat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, generalul Vitalie Stoian.

Potrivit Agenţiei "Infotag", în versiunea Ministerului Apărării, vineri, 12 iulie, în timpul executării serviciului de gardă, la ora 21.50, după încărcarea armelor şi instructajul efectuat de către şeful gărzii, caporalul de schimb nr.2, împreună cu militarii de gardă, au plecat pentru efectuarea schimbului la posturile 3 şi 4 în parcul auto al unităţii militare. În timp ce caporalul de schimb şi santinela postului 3 se pregăteau de raport, soldatul Uşurelu, care era santinelă la postul 4, a părăsit postul, deplasîndu-se spre postul 3. Caporalul de schimb a somat santinela să nu părăsească postul, dar ostaşul nu a reacţionat şi a continuat deplasarea. În acel moment, fără comandă şi într-un mod spontan, un militar de gardă a ieşit fără permisiune din formaţie, a încărcat arma şi, fără somaţie, a efectuat un foc în direcţia soldatului Uşurelu. Ca rezultat, ostaşul a căzut la pămînt, sîngerînd în regiunea abdomenului.

Potrivit lui Stoian, deocamdată, militarul care a tras se află în stare de şoc şi nu poate oferi mai multe detalii despre cele întîmplate.

Generalul afirmă că la 5 minute după incident, soldatul a fost transportat la Spitalul Clinic Militar Central, filiala Bălţi. Ulterior, la 30 de minute după acordarea ajutorului medical, conducerea spitalului a transportat rănitul la spitalul clinic municipal din localitate. În pofida tuturor măsurilor întreprinse de către medici, soldatul Uşurelu a decedat.

Din 2008 pînă în prezent, în Armata Naţională au fost înregistrate 8 cazuri tragice. Ultimele trei incidente fatale s-au produs în perioada iunie-iulie 2013.

15 iulie 2013

În mai puţin de o lună trei soldaţi din cadrul Armatei Naţionale au decedat

Un soldat al Armatei Naţionale a fost rănit mortal în urma unei împuşcături accidentale cu arma de foc în timpul executării serviciului de gardă la data de 12 iulie curent.

Potrivit Agenţiei "Infotag" care face referire la serviciul de presă al Ministerului Apărării, soldatul Mihail Uşurelu, anul naşterii 1994, din satul Duşmani, raionul Glodeni, a decedat la Spitalul Clinic Municipal din Bălţi. Incidentul a avut loc în urma încălcării regulilor de securitate la îndeplinirea serviciului de gardă la unul din posturile Brigăzii 1 infanterie motorizată "Moldova" din municipiul Bălţi, fiind utilizată nestatutar arma din dotare.

Soldatul a fost încorporat în serviciul militar în termen în ianuarie 2013. Procuratura militară a intentat dosar penal şi desfăşoară o anchetă pe marginea acestui caz. Concomitent, o comisie specială a Ministerului Apărării efectuează o cercetare de serviciu asupra circumstanţelor incidentului.

Pe data de 25 iunie, un alt soldat de 18 ani, Oleg Filipciuc, a fost găsit spînzurat în apropierea poligonului de la Bulboaca. Potrivit versiunii preliminare acesta s-a sinucis.

Pe data de 14 iunie un militar prin contract al Armatei Naţionale, care se afla în concediu medical, la baştină, a fost găsit strangulat lîngă satul Cioara, raionul Hînceşti. Corpul neînsufleţit al acestuia a fost găsit de un grup de copii la o distanţă de 700 metri depărtare de localitatea menţionată. Militarul îndeplinea serviciul în cadrul Regimentului Rachete Antiaeriene din anul 2012.

La iniţiativa ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, în decembrie 2012, a fost creată o comisie specială pentru identificarea cazurilor de maltratare şi intimidare a militarilor în termen. Din componenţa comisiei fac parte reprezentanţi ai Ministerului Apărării, psihologi, reprezentanţi ai Procuraturii Militare şi ai organizaţiilor de apărare a drepturilor omului. După două luni de la constituire, Comisia a prezentat un raport din care reiese că în perioada 2011-2012, numărul cazurilor de hărţuire în Armata Naţională s-a redus cu aproape o treime.

În septembrie 2011, preşedintele interimar Marian Lupu l-a demis pe şeful Statului Major al Armatei Naţionale, generalul Iurie Dominic, pentru faptul că, timp de trei ani, în Armata Naţională au fost înregistrate cinci cazuri de deces al militarilor.

10 mai 2013

Patru militari, cercetați penal pentru că și-au maltratat 19 colegi

Patru militari în termen din Batalionul de Gardă a Armatei Naţionale sînt cercetați penal pentru că, la începutul lunii martie, și-au maltratat 19 colegi.

Potrivit Procuraturii militare Chişinău, inculpații au fost încorporaţi în luna aprilie 2012, sub pretextul aşa zisului „transfer” din militar tînăr, în militar cu termenul de șase luni în serviciul militar.

Iar pe data de 3 martie, au aplicat militarilor cu termenul mai mic de încorporare din aceeaşi unitate multiple lovituri. Astfel, în rezultatul loviturilor aplicate în regiunea feţei şi pieptului, 19 soldaţi s-au ales cu diverse leziuni corporale.

Astfel că procurorii au expediat în Judecătoria militară patru cauze penale pe faptul încălcării regulilor statutare cu privire la relaţiile dintre militari. Învinuiţii au recunoscut faptele incriminate. Lor li s-a aplicat interdicţia de a părăsi hotarele ţării.

6 martie 2013

Trei militari ai Armatei Naționale condamnaţi pentru tîlhărie şi huliganism

Trei militari ai Batalionului de Gardă din cadrul Armatei Naţionale au fost traşi la răspundere penală pentru huliganism şi tîlhărie. Unul dintre ei va face cinci ani de pușcărie, în timp ce ceilalți doi au fost condamnați la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de probă de doi ani, relatează NOI.md.

Potrivit Procuraturii Militare Chişinău, în decembrie 2012, militarii, fiind în stare de ebrietate l-au agresat fizic pe un bărbat din sectorul Buiucani al capitalei. Unul dintre soldaţi i-a sustras victimei haina, telefonul mobil şi alte bunuri, fapt pentru care a fost condamnat la detenție reală. Ceilalți participanți vor executa pedeapsa în libertate.

Sentinţa este cu drept de atac conform prevederilor legale.

 

Sursa: http://noi.md/md/news_id/19576

 

Hosting